In een interview tussen arbeidsrechtadvocaat Ruud de Quay en Simon Albarda van Public Move wordt duidelijk dat gemeenten voor een belangrijke uitdaging staan. De inhuur van zzp’ers is jarenlang een vanzelfsprekendheid geweest, maar de aangekondigde handhaving van de Belastingdienst op de Wet DBA leidt tot een compeet ander speelveld. Met name door de risicoinschatting die de inhurende partij maakt. “Veel gemeenten hebben moeite om hun vaste formatie op peil te houden en huren op dit moment vaak zzp’ers in om gaten in hun organisatie op te vullen,” vertelt Simon. “Maar met de nieuwe handhavingsregels verandert dat speelveld fundamenteel.”
Het risico voor opdrachtgevers is namelijk aanzienlijk. Ruud legt uit: “Het gaat niet alleen om de fiscale gevolgen. Wanneer de arbeidsrelatie van een ingehuurde zzp’er wordt beoordeeld als een van schijnzelfstandigheid, opent dit de deur naar het volledige arbeidsrecht. Dit betekent niet alleen loondoorbetaling bij ziekte, maar ook verplichtingen zoals vakantiegeld en pensioenafdrachten komen in beeld. En dat kan zelfs met terugwerkende kracht,” waarschuwt Ruud. Simon ziet de effecten al in de markt. “Veel opdrachtgevers beginnen zich te realiseren dat ze serieuze risico’s lopen als de inhuur van een zzp’er als schijnzelfstandigheid wordt gekwalificeerd. Het effect is dat steeds meer gemeenten voor nieuwe opdrachten die starten in 2025, afzien van de inhuur van zzp’ers.”
Tegelijkertijd kunnen gemeenten de inzet van zzp’ers niet missen. Simon schat in dat bij veel uitvoeringsdiensten van gemeenten een flexibele schil actief is van 25-30% van de formatie. “Als die uitvoeringskracht wegvalt, staan gemeenten voor een enorme uitdaging om hun dienstverlening naar burgers en bedrijfsleven op niveau te houden.” De urgentie voor verandering wordt steeds duidelijker vanwege de ontwikkelingen rondom de wet DBA. Gemeenten beginnen zzp’ers uit hun flexibele schil te weren en zoeken naar alternatieve constructies. “We moeten een balans vinden die recht doet aan zowel de wens van vrijheid van de zzp’er als ook bescherming biedt voor de opdrachtgever,” aldus Ruud.
De vraag blijft: wat is de oplossing? Dit gesprek is slechts de eerste stap in een breder debat waarin juridische precisie en strategisch ondernemerschap hand in hand moeten gaan.
Alvast sparren? Neem contact op met simon@publicmove.nl