Het juridische speelveld rondom zzp-constructies verandert snel. Dat raakt niet alleen opdrachtgevers, maar ook zzp’ers zelf. In een gesprek tussen arbeidsrechtadvocaat Ruud de Quay en Simon Albarda van Public Move wordt duidelijk dat zelfstandigen goed moeten nadenken over hun positie.
“Veel zzp’ers zijn zich niet of nauwelijks bewust dat de aangekondigde handhaving Wet DBA een grote impact heeft op hun positie als inhuurkracht. Dat is begrijpelijk, maar het is wel belangrijk om voorbereid te zijn,” vertelt Ruud.
“Het begint er mee om na te denken over de vraag waarom en zo ja wat voor een zzp-er je wilt zijn. Als je voor de vrijheid en onafhankelijkheid van het ondernemerschap kiest, gedraag je dan ook zo in het economisch verkeer. Uit de rechtspraak blijkt dat dit ook wordt onderkend,” legt Ruud uit. Simon haakt daarop in: “Veel zzp’ers die ik spreek, denken dat het voor hun niet zo’n vaart zal lopen.” ‘De Belastingdienst heeft de mankracht niet om mij als zzp’er te controleren’ is een opmerking die Simon regelmatig hoort.
“Daar zit voor de zzp’er op korte termijn ook niet het grootste risico,” zegt Ruud. Het effect aan de kant van de opdrachtgever is veel groter. “Opdrachtgevers, zoals gemeenten, kijken steeds kritischer naar de inhuur van zzp’ers. Gemeentelijke opdrachtgevers zijn van nature risicomijdend en besluiten daarom steeds vaker om geen zzp’ers meer in te schakelen. Dat betekent dat je, ook al ben je goed in je werk, minder opdrachten kunt vinden als je niet voorbereid bent op deze veranderingen.”
Ruud vertelt dat zzp’ers een paar dingen kunnen doen om risico’s te beperken. “Het begint met een goede projectbeschrijving. Zorg dat je contracten helder zijn, een duidelijke opdracht met een begin- en een eindpunt en die gericht is op resultaten. Kijk kritisch naar de aard van het werk: draai je echt zelfstandig, of werk je onder directe aansturing en binnen vaste structuren? Deze zaken kunnen ook tegen de zzp’er werken.”
“Een andere mogelijkheid is om je opdracht te laten lopen via een partij als Public Move,” zegt Simon. “Wij hebben in samenspraak met een paar ervaren zzp’ers een contractvorm ontwikkeld die zoveel mogelijk recht doet aan de wensen van de zzp’er en tegelijkertijd het risico van schijnzelfstandigheid voor de opdrachtgever afdekt.”
Ruud besluit: “De komende tijd zal meer duidelijk worden over de handhaving van de wet- en regelgeving. Het is slim om nu al actie te ondernemen, zodat je sterk staat in je rol als zelfstandige en klaar bent voor wat komt.”
Wil je meer weten van de oplossing die Public Move jou als zzp’er kan bieden? Neem dan contact op met: simon@publicmove.nl.